Uncategorized

En present som gör skillnad

Visst är det kul med presenter, både att hitta rätt och att ge dem? Ibland måste man anstränga sig lite mera för att hitta rätt. Ibland bara vet man. Kanske känner du någon som har problem med hälsporrar? Visst hade det varit kul att kunna ge något som kunde avhjälpa problemet lite? Vi vill redan nu nämna att du kan köpa inläggsulor för hälsporre på nätet. Inläggssulor kan flyttas från skor till skor, och hjälpa vederbörande betydligt mer än ett enstaka par löpskor.

Men vad är hälsporre egentligen för något? Det är alltid lättare att förstå en person, om man vet lite om vad de egentligen är uppe emot.

På latin heter det fasciitis plantaris och betyder att du har en inflammation i din plantar fascia. Detta är ett ligament som sträcker från hälen längs foten. Den stödjer den båge som finns i foten och fungerar som en stötdämpare. Det är kroppens längsta ligament.

Det är ett tillstånd som drabbar ungefär var tionde person under deras livstid. Ofta sätts det i samband med löpträning, men du behöver inte vara någon hängiven joggare för att drabbas av det. Det är ett tillstånd som ofta blir bättre med tiden, men behandling kan snabba på läkandet. En vanlig behandling inkluderar vila, rätt skor, inläggssulor, smärtstillande medel och övningar. I svåra fall krävs det mera.

Vad är orsaken?

Upprepade småskador på fascian kan vara en orsak. En sådan skada är ofta I området omkring där platnar fascian sitter fast på hälbenet. Du pådrar dig förstås lättare sådana skador om du alltid är på språng. Om du går mycket, springer eller står mycket. Speciellt om det sker ett plötsligt skift från en mera stillasittande livsstil till en mera aktiv där du är på fötterna hela tiden.

Kanske har du börjat springa på ett annat underlag än du är van vid, från skogsstig till asfaltväg t ex. Kanske har du varit på semester och gått mycket i låga sandaler, utan ordentligt stöd för foten. Eller kanske har du på kort tid gått upp i vikt. Graviditet kan vara ett sådant tillfälle.

Ofta kan man dock inte peka på något egentlig orsak. En vanlig vrångföreställning är att smärtan kommer från en ”sporre”, en sorts utväxt som kommer från hälbenet. Detta stämmer inte. Många människor har en sådan sporre utan några smärtor alls.

En mera ovanlig utmaning med fötterna är plantar calcaneal bursitis. Här är det frågan om en inflammation i den lilla vätskesäcken under hälbenet. Detta förväxlas ofta med hälsporre, eftersom smärtan sitter på stort sett samma ställe, under hälen.

En läkare kan avgöra vilket det rör sig om, och ordinera rätt behandling. Och självklart ska man konsultera läkare med den här sortens problem. Det är inte gjort med inlägg i present. När vi tar upp den möjligheten är det som ett vänligt komplement till den behandling läkaren ordinerat. En present som kan ha stor betydelse. Dels visar den att du verkligen bryr dig. Dels kan sulor faktiskt göra en stor skillnad.

You may also like