Idag finns det gott om knep för att underlätta vardagens matlagning. Ett av de allra bästa knepen, det är att alltid se till att ha en bra bas hemma, med olika basvaror. Du kan hitta en hel del bra mat hos Matkompaniet. Genom att se till så att du alltid har en bra bas hemma i ditt skafferi, så har du alltid så att du kan laga middag. Det gör även att det är mycket enklare att veckohandla. För då kan du lägga fokus på att bara handla de färsk- och säsongsvaror du behöver.
Bra saker i kryddhyllan
Det är en bra investering att se till så att du har ett bra basförråd av kryddor. Vad exakt som är en bra bas för dig, det vet du bäst själv. Utgå från vilka smaker du gillar! En bra bas kan dock vara detta:
-
Salt – satsa gärna på olika sorters salt så som flingsalt, örtsalt, havssalt utöver det vanliga saltet.
-
Peppar – även här är det bra att ha olika sorter så som rosépeppar, grönpeppar eller smakblandningar.
-
Kryddor som är rökiga – du kan satsa på rökt paprika, rökt anchochili, rökt vitlök
-
Curry, gurkmeja, spiskummin och kummin.
-
Torkade örtkryddor – basilika, oregano, timjan och rosmarin.
-
Kanel, kardemumma och stjärnanis.
Tänk på att alla sorters torkade kryddor, de behövs så att säga väckas till liv, så att de smakar mer. Du kan med fördel mortla dem eller krossa dem något i handen. Är det en finmald krydda, se till att låta den fräsa med i pannan. Då kommer smaken fram mycket bättre!
Bra saker att ha i skafferiet
I skafferiet kan du ha en massa bra saker och det mesta har ju även en riktigt lång hållbarhet. Bland annat kan det vara bra att satsa på dessa saker:
-
Buljong och fond – med smak avgrönsak, höns, kött, svamp och så vidare.
-
Grynsorter – satsa på ris i olika färger, bulgur, couscous, matvete, med mera.
-
Olika varianter av pasta
-
Nötter och frön
-
Olika sorters oljor så som rapsolja, olivolja, sesamolja och kokosolja.
-
Vinäger och ättika – satsa gärna på balsaminvinäger, rödvins- och vitvinsvinäger samt en äppelcidervinäger.
-
Smaksättare – så somsoja, socker, chilisås, honung, sirap och fisksås.
-
Linser – Välj gärna sådana som behöver blötläggas, t. ex röda och gula.
-
Konserv och tetra – Här kan du satsa på att ha krossade tomater, bönor, linser, tonfisk, majs, matvete och oliver.
-
Olika sorters mjöl.
-
Maizena, potatismjöl och ströbröd
Det är helt ok att ha maten i den förpackning som den kom i, men vissa saker kan hällas över i bra burkar med tättslutande lock. Det finns många bra förvaringslådor att välja mellan att ha istället. Märk gärna upp dem med vad det är i och hur länge de håller.
Även om det mesta har en lång hållbarhet, se till att ibland gå igenom det du har, både när det gäller kryddor och skafferivaror. Släng det som är gammalt och ersätt det med nytt. Det så att du alltid har ett bra, fräscht basskafferi.