Warning: Use of undefined constant color - assumed 'color' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/codia.se/romeoojulia.se/wp-content/themes/peflican/inc/theme-function/theme-function.php on line 148
Shopping

Minska ditt sockerintag –

Du blir pigg och glad av socker. Det hjälper dig att prestera, höja energinivån och ligga på topp. För en liten stund. Sedan rasar det. Blodsockret faller, du blir sugen på snabba kolhydrater, jagar sockerkicken som du tror dig behöver. Och så är spiralen igång. Kroppens sockernivåer går upp och ner som en jojjo och det gör kroppen trött. Du blir irriterad och ojämn i humöret, lägger på dig onödigt många snabba kolhydrater, vilket lagrar fett och tillför allt fler kalorier. Du längtar efter en balans, så det kan vara läge att börja hitta den nu. Det främsta vi kan göra för att hålla en jämn blodsockernivå och energiintag är att starta dagens viktigaste måltid på rätt sätt, som håller oss mätta och pigga under en lång tid.

En bra start på dagen med en sockerfri granola

Det är både hälsosamt, gott och mättande med en skål sockerfri granola eller müsli. Köp hem eller tillverka själv. Både lätt och smidigt. Exempel på vad du behöver:

  • Nötter av olika slag, spelar ingen roll ifall du har valnötter, pumpakärnor, mandlar eller solrosfrön, ta det som finns hemma. Hacka ner och blanda. Här får du många nyttiga vitaminer, mineraler och proteiner som mättar länge!

  • Havregryn kan vara bra som utfyllnad. Mättande och rika på kostfibrer.

  • För att få till sötman utan socker så kan du exempelvis tillsätta kokosflingor eller skivat eller hackat äpple och krama ur och blanda runt så att saften sprider sig. Alternativt så kan du torka skivor av banan och sedan tillsätta, så får du en ännu sötare smak.

  • Smaksättare såsom kardemumma, kanel, flingsalt eller ingefära ger ett härligt smaklyft!

  • Försök hålla dig till dessa naturligt söta smaksättarna. Honung kan du använda en gnutta om du önskar, det innehåller mer vatten än socker så därför även mindre kolhydrater, men även dock fortfarande en rätt stor mängd socker.

Blanda väl och strö ut på en bakplåtspappersklädd plåt. In i ugnen på 140 grader i ca 70 minuter. Det är klart när det är gyllenbrunt och kom ihåg att blanda om några gånger under tidens gång. Nu har du en smarrig och välgörande sockerfri granola! Som räcker till många goda frukostar! För att boosta med vitaminer och mineraler så kan du toppa med god frukt och friska bär.

Tänk på resten

Håll denna måltid hälsosam med ett sockerfritt tillbehör till en sockerfri granola. Exempelvis naturell yoghurt eller lättmjölk. Fruktyoghurt innehåller massor med socker. Undvik även fruktjuicer av koncentrat. Det finns färska och naturliga alternativ utan tillsatt socker. Ifall det är säsong så kan du även med fördel pressa själv.

Varför en sockerfri frukost?

Vanligtvis så smäller vi i oss en frukost som består av många snabba kolhydrater och onödigt socker. Snabba kolhydrater som gör att du får en snabb kick och ett högt blodsocker, för att sedan blir trött och hungrig hela dagen. Ta bort sockret så når du en jämn och stabil nivå, håller dig mätt länge, får ett minskat kaloriintag och du blir både piggare och gladare.

You may also like