Warning: Use of undefined constant color - assumed 'color' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/codia.se/romeoojulia.se/wp-content/themes/peflican/inc/theme-function/theme-function.php on line 148
Gåvor

Olika lån – vi reder ut begreppen

Det finns mängder med olika typer av lån. Kanske är det inte självklart för dig vad skillnaden är på exempelvis sms-lån, snabblån eller privatlån. Vi reder ut begreppen åt dig.

Snabblån

Innan vi går in på förklaringar måste vi klargöra vad det grundläggande begreppet snabblån är. Ett snabblån är en form av lån utan någon säkerhet. Lånen är på relativt låga summor och begreppet kommer ifrån att långivarna ofta har möjlighet att låna dig genom en snabb ansökningsprocess. Det är även så att denna typ av lån har inte lika höga krav som andra lån. Oftast räcker det om du är över 18 år, svensk medborgare och har någon form av inkomst. Ett snabblån är oftast ett lån utan UC. Det innebär att kreditgivaren tar kreditupplysning via andra instanser. Vanligast är det att det sker via Bisnode eller via Creditsafe. Många kreditgivare har så kallad direktutbetalning. Det gör att om du ansöker om ett snabblån och blir beviljad, så kan du ha tillgång till de pengar du lånar samma dag. 

Blancolån

Ett annat grundläggande begrepp är blancolån. Det förekommer idag många olika sorters lån, så som SMS-lån, privatlån, samlingslån, konsumentlån, mikrolån, snabblån och så vidare, som alla i grund och botten är just ett blancolån. Ett blancolån är alltid ett lån utan säkerhet. Det skiljer sig alltså mot ett bolån, som alltid är ett lån med säkerhet. Där är det bostaden som är själva säkerheten. Talar man om blancolån ränta, så kan den variera, men är oftast alltid högre än vad ett lån med säkerhet är. Blancolån har fått sitt namn efter in blanco, som betyder utan säkerhet.

SMS-lån

SMS-lån är en form av snabblån, alltså ett lån utan säkerhet. Tidigare var det vanligt att kunna skicka sms till långivare för att låna pengar, därav namnet SMS-lån. Även om det vanligaste sättet idag är att ansöka online, via datorn och långivarens hemsida så hänger namnet SMS-lån kvar. 

Privatlån

Ett privatlån, det är ett lån utan säkerhet, en form av blancolån. kan man säga. Många långivare och banker marknadsför lån till privatpersoner som just ett privatlån. Det är ett sätt att understryka att det lånet är avsett för konsumtion. Ett lån privat kan du alltså ta för att köpa något för om du vill eller för att ha till kontantinsats till en bostad.

Konsumentlån

Konsumentlån, konsumtionslån eller konsumtionskredit, det är alla namn för samma sak. Det är ett lån för konsumtion helt enkelt. Ett konsumentlån är samma sak som ett lån utan säkerhet. Det innebär att det även är ett blancolån. Det är en form av privatlån, som går att använda för det du vill.

Microlån

Mikrolån kan även stavas microlån ibland och ibland så kallas det för mikrokredit. Det är ett lån som påminner om sms lån eller snabblån. Mikrolån och mikrokrediter kom att bli uppmärksammade begrepp för runt 15 år sedan. Det var helt enkelt mycket små lån som gavs människor under fattigdomsgränsen, ofta kvinnor, för att möjliggöra och uppmuntra entreprenörskap i utvecklingsländer.

You may also like