Warning: Use of undefined constant color - assumed 'color' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/codia.se/romeoojulia.se/wp-content/themes/peflican/inc/theme-function/theme-function.php on line 148
Uncategorized

När det är svårt att hålla tätt

Inkontinens, dvs när en person ofrivilligt kissar på sig, är något vi oftast förknippar med äldre människor och framförallt kvinnor. Men även män kan drabbas, och även yngre män kan drabbas. Det här problemet kan oftast en läkare göra något åt, men ofta är detta något som många män försöker hålla hemligt.

Vad är det egentligen som sker?

Vi har alla muskler runt om urinblåsan och -röret. Dessa fungerar samspelt och ömsom spänner och slappnar av. Fungerar inte dessa muskler som de ska, uppstår det problem med att hålla sig. Man läcker helt enkelt. Det kan både visa sig som att man läcker lite grann när man anstränger sig fysiskt på olika sätt och som en plötslig intensiv kissnödighet som man inte nödvändigtvis kan kontrollera.

En del män känner även av problemet med efterdropp. Detta uppstår när inte man tömmer ut ordentligt när man kissar. De sista dropparna stannar kvar i urinröret och droppar ut senare istället. Detta kan avhjälpas med bäckenbottenträning.

I samtliga tillfällen kan det vara tryggt att använda inkontinensskydd, som gör att man kan bibehålla en normal vardag.

Varför uppstår inkontinens?

När det rör sig om män är problemet oftast relaterat till prostatakörteln. Om prostatan är förstorad kan den blockera för urinen. Det som inte tömts ut ligger därmed kvar och kan droppa senare. Lider man av prostatit kan även detta ge upphov till inkontinensproblem. Har man opererats i området kan operationsskada på nerver och muskler även det ge anledning till inkontinens.

Det kan också vara svårt att hinna på badrummet i tid om man lider av artrit. Här är problemet ju av en helt annan art, men resultatet är det samma. Man råkar kissa på sig. I alla tillfällen är det skönt att ha ett diskret inkontinensskydd man kan lita på. Livskvaliteten kan vara helt beroende av rätt skydd.

You may also like